Er din virksomhed klar til ESG-rapportering?

Det er svært at støve en virksomhed op, der udtrykkeligt har som sit mål at gøre verden til et værre sted, om end vi ikke mangler virksomheder, der bliver hængt ud som sådanne. De fleste vil egentlig bare gerne tjene penge, og afhængigt af hvilket produkt de sælger, bliver pengene tjent med større eller mindre miljømæssige omkostninger. Dog vil alle slags virksomheder gerne opfattes som grønne.

Svært er det ikke at bruge forskellige PR-relaterede greb for at få en virksomhed til at fremstå som mere bæredygtig, end den egentlig er, men forbrugerne – og staten – er ikke så nemme at snyde mere. Findes der et objektivt mål for virksomheders miljøvenlighed? Pas, men ESG kommer tæt på.

Bliver du omfattet af CSRD-direktivets krav til ESG-rapportering?

Folder vi forkortelsen ud, får vi ”environmental social governance”. Når vi taler om ESG, taler vi ikke om en fin certificering, virksomheder frit kan vælge at få ved at leve op til nogle krav. Vi taler faktisk om bæredygtighedsrapportering, virksomheder af en vis størrelse og beskaffenhed har pligt til at udføre. Pligten udgår fra CSRD-direktivet, der skal sikre ensartet bæredygtighedsrapportering i EU.

I 2024 gjaldt det bare børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte. I løbet af 2025 og 2026 bliver kravene til ESG-rapportering udvidet til også at gælde for en række andre virksomheder.

En ESG-opgørelse kræver omfattende arbejde

Er du i tvivl om ESG betydning, kan du ved at klikke på linket finde en mere udførlig beskrivelse. Vil du komme i gang med din ESG-rapportering, men er i tvivl om hvor du skal starte, så kan du søge hjælp og viden online hos både private og staten. Der findes skabeloner, du kan bruge til at lave din ESG-opgørelse i, og der er mange punkter, der skal udfyldes. Eksempler på ESG-oplysninger tæller:

  • Udledning af drivhusgasser
  • Forurening af luft, vand og jord
  • Antal ansatte fordelt på kontrakttype, køn og evt. land

Kom godt i mål med ekstern hjælp

Der er ekstremt mange oplysninger, som du skal være i besiddelse af for at kunne udarbejde en ESG-opgørelse. Nogle af oplysningerne kan du måske søge frem internt i virksomheden ret hurtigt, mens andre er noget mere tricky at få fat i. Dette taler for at søge hjælp hos en ekstern samarbejdspartner, hvis du gerne vil slippe for at komme på kant med loven, når din virksomhed bliver omfattet af CSRD.

Slip for bøder – gør det rigtigt første gang.